Informatie

Wat kan je nu verwachten als je poes op pension gaat?

Details

Elk katje is anders en ik probeer dan ook zoveel mogelijk tegemoet te komen aan hun specifieke noden. Maar er zijn bepaalde zaken die elke poes min of meer gemeen heeft en waar we hier extra zorg aan besteden en dat zijn een veligheidsgevoel en routine.

Veiligheidsgevoel: De poezen hebben elk een eigen verblijf met eigen krabpaal, mandje, eet-en drinkpotjes en speelgoed. Er is een grote buitenren waar ze los in kunnen, dit kan met of zonder andere poezen en dat kan je aanduiden op de fiche die moet ingevuld worden.

Ik ben geen grote voorstander om veel poezen die elkaar niet kennen samen te laten. Katten zijn solitaire dieren en samenzitten met soortgenoten kan veel stress opleveren. Waardoor ze uiteindelijk ziek kunnen worden, of ze durven niet bewegen omdat ze zich niet veilig voelen (durven niet naar hun kattenbak of naar hun eetpotje omdat er bedreiging is). Daarom zitten ze hier apart. Een bijkomend voordeel doordat ze hier niet door elkaar los lopen is dat er elke dag kan worden op toegezien of ze flink gegeten hebben en naar de kattenbak zijn geweest. Zo kunnen ze goed gemonitord worden tijdens hun verblijf. De buitenren kan dan in beurtrol gebruikt worden. Sommige poezen zijn dan ook grote fan en zouden er de hele dag in willen spelen, anderen hebben er geen behoefte aan en blijven liever in hun reeds vertrouwde verblijf.

Poezen kijken in het begin vaak 'de kat uit de boom' (what's in a name) om te kunnen vaststellen dat hun omgeving veilig is. Daarom zullen ze in het begin iets zoeken om zich in te verstoppen, ik zorg voor verstopplekjes en ik vraag bij aankomst altijd om het transportbakje in het verblijf te zetten en open te zetten. Uw katje komt op een onbekende plaats en op dat moment is het transportbakje een veilige schuilplaats en ze zal er stapje per stapje uitkomen om te checken of alles veilig is en als hij/zij zich bedreigd voelt, kan ze terug naar haar veilig plekje. Het bakje blijft dan staan tot ik zie dat de poes voldoende op zijn/haar gemak is en dan neem ik het weg.

Alles is afhankelijk van het karakter van de poes, sociale poezen zullen vaak de dag zelf al op onderzoek trekken en alles verkennen en het bakje niet meer nodig hebben om op terug te vallen. Schuwe poeskes hebben wat meer tijd nodig. Doorgaans mag je uitgaan van een dag of twee dat ze nodig hebben om zich aan te passen als ze de eerste keer op pension zijn. In het begin laat ik de poezen dan ook met rust, het heeft geen zin om hen te proberen forceren als ze me nog niet vertrouwen. Zachtjes tegen hen praten helpt veel meer dan hen te proberen aanraken, dan komen ze na een tijdje vanzelf. Als ze niet willen komen knuffelen is dat ook goed, hun grenzen worden gerespecteerd zodat ze zich op hun gemak voelen en niet telkens moeten bang zijn om betast te worden zonder dat ze dat willen.

Routine: Poezen zijn zeer gesteld op routine, dat geeft hen rust en zekerheid. Daarom wordt de routine hier elke dag herhaald zodat ze weten wat ze kunnen verwachten. Het is een houvast als ze weten wanneer ik begin met het reinigen van de verblijven, wanneer ze hun eten krijgen en wanneer ze eens hun pootjes mogen strekken. Het helpt om zich sneller op hun gemak te voelen. Bij een poes die je alleen thuis laat valt de routine van alledag weg en daar ondervinden ze heel veel stress van. Hun houvast is plots weg en dat kan soms leiden tot weglopen, hun behoefte in huis doen of dingen kapotkrabben. Het dagoverzicht kan u hier terugvinden.